תסמונת Holt Oram

תסמונת Holt Oram היא תסמונת גנטית נדירה (שכיחותה של התסמונת היא 1:100000) המועברת בתורשה אוטוזומלית דומיננטית. התסמונת משפיעה על עצמות כפות הידיים ועצמות הידיים ובנוסף עלולה להשפיע גם על הלב. כל הלוקים בתסמונת זו סובלים מעיוותים באנטומיה של מפרק כף היד, כשישנם כאלו שניתן לאבחן בהם את המומים אך ורק באמצעות צילום רנטגן.

לעומת זאת, ישנם גם חולים רבים הסובלים ממומים חמורים יותר, כשבין היתר ישנם הסובלים מעודף אצבעות, עיוותים שונים של האגודל, חוסר התפתחות של עצמות באזור האמה ועוד מגוון רחב של מומים אנטומיים בעצמות הידיים והזרועות. במקרים מסוימים אחת מהידיים מושפעת בצורה חמורה יותר וכן ישנם מקרים שבהם רק אחת מהידיים מושפעת מהמחלה בעוד שהשנייה נותרת ללא פגם.

בעיות לבביות מגוונות

כשבעים וחמישה אחוז מהלוקים בתסמונת Holt Oram סובלים מבעיות לבביות. המום הלבבי השכיח ביותר בקרב הלוקים בתסמונת בא לידי ביטוי בחור הנפער במחיצה הממוקמת בין העליות (ASD) או בחור הנפער במחיצה הממוקמת בין שני החדרים (VSD).

בנוסף למום האנטומי, חלק ניכר מהחולים סובלים מבעיות שונות הקשורות לפעילות החשמלית של הלב. בעיות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בפעימות לב איטיות מהרגיל (ברדיקרדיה), פיברילציות ועוד. בחלק מהחולים בעיות ההולכה מופיעות לבדן, ללא מום אנטומי.

אילו גנים מעורבים בתסמונת?

ביותר משבעים אחוז מהלוקים בתסמונת, ניתן לראות כי התסמונת נגרמת כתוצאה ממוטציות בגן הנקרא TBX5, הממוקם על כרומוזום 12. הגן משחק תפקיד מרכזי בהתפתחות הגפיים העליונות ובהתפתחות הלב במהלך החיים התוך רחמיים.

באופן ספציפי, נראה שהגן משחק תפקיד חשוב בחלוקה של הלב לארבעה מדורים ובתהליך ההתמיינות של עצמות הגפיים העליונות. מאחר והמוטציה מועברת בתורשה אוטוזומלית דומיננטית, הרי שדי בכך שאחד מההורים יעביר את הגן הפגום לצאצא, בשביל שיסבול מהמחלה בעצמו (אין מצב של נשאות בלבד, בשונה ממחלות אוטוזומליות רצסיביות).

ברוב המקרים (שמונים וחמישה אחוז) המוטציה מתרחשת באופן ספונטני ובמקרים האלה נולד צאצא הסובל מהתסמונת להורים שלא סובלים מהתסמונת. כמו כן, בדרך כלל התסמונת המופיעה בצאצא שנולד להורה הסובל מהתסמונת בדרך כלל יסבול ממנה בצורה חמורה יותר בהשוואה להורה.

כיצד מאבחנים את התסמונת?

את התסמונת ניתן לאבחן בהסתמך על הממצאים השלדיים והלבביים בשילוב עם הבדיקה הגנטית. כאשר הורה הסובל מהתסמונת מחליט להביא צאצא לעולם, יש לנטר בקפידה את ההריון ולערוך בדיקת אולטרסאונד יסודית על מנת לאבחן את התסמונת בעובר. החשד לכך שהעובר סובל מהתסמונת עולה כאשר מבחינים במום הלבבי ו/או השלדי.

אם המחלה קיימת בהורה, ניתן לבודד את המוטציה ולבדוק האם המוטציה עברה לצאצא או לא. מאחר ומדובר בתסמונת נדירה מאוד, הרי שלא נהוג לבצע את הבדיקה הגנטית באופן אוטומטי, אלא רק במקרים בהם קיים חשד לקיום התסמונת בעובר, בהסתמך על ההיסטוריה המשפחתית ובהתבסס על בדיקות ההדמיה.

כיצד מטפלים בסובלים מתסמונת Holt Oram?

הטיפול האופטימאלי צריך להתנהל במסגרת רב מקצועית הכוללת בין היתר קרדיולוג, אורתופד, כירורג כף יד ועוד. הטיפול כולל בין היתר סדרה של בדיקות מעקב שגרתיות למניעת החמרת המצב (הכוונה היא בעיקר לבדיקות כגון: אק"ג, אקו-לב וכיוצא באלה), ביצוע טיפולים מונעים שונים (נוגדי קרישה למניעת תסחיפים או אנטיביוטיקה מונעת), ניתוחים לתיקון המום הלבבי, התאמת עזרים לפיצוי על העיוותים בעצמות הידיים ועוד.

במקרים מסוימים ניתוח הלב ייכנס לתמונה בשלב מוקדם מאוד ואפילו סמוך מאוד ללידה, שכן בחלק ניכר מהמקרים מדובר במום מסכן חיים, הדורש התייחסות מידית.

דילוג לתוכן