תסמונת אלג'יל היא הפרעה גנטית תורשתית שיכולה להשפיע על הכבד, הלב ומערכות שונות נוספות בגוף. אחד המאפיינים המרכזיים של תסמונת אלג'יל הוא נזק הנגרם לכבד כתוצאה מהפרעות אנטומיות במערכת הצינוריות המובילה את מיצי המרה מהכבד לכיס המרה ולתריסריון. החולים בתסמונת אלג'יל באים לעולם עם צינוריות צרות מהרגיל, צינוריות מעוותות או עם מספר נמוך מדי של צינוריות.
במקרים הקלים התסמינים כמעט אינם מורגשים ובמקרים החמורים, סובלים החולים מנזקים חמורים ללב ו/או לכבד עד כדי התעוררות הצורך בהשתלה להצלת חיי המטופל. יש לציין כי מבוגרים הלוקים התסמונת, לרוב מנהלים חיים נורמליים לחלוטין.
מהם הגורמים לתסמונת אלג'יל?
שני הגנים הנ"ל מייצרים חלבונים המשחקים תפקיד חשוב במהלך ההתפתחות העוברית. פגיעה בייצור התקין של חלבונים אלה, עשויה להוביל לבעיות התפתחות המשפיעות בעיקר על עמוד השדרה, הלב, צינוריות המרה והפנים.
תסמינים של תסמונת אלג'יל
התסמונת יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים, כשבין היתר לילדים עם תסמונת אלג'יל יש מבנה פנים אופייני. כמו כן מלחי המרה שנוטים לשקוע בעור עשויים לגרום להתפתחות של גרד והפגיעה בהפרשת נוזל המרה לכיס המרה, עשויה להוביל לבעיות בספיגת שומנים. בהמשך, הפגיעה בספיגת השומנים עשויה להוביל למחסור חמור בוויטמינים מסיסים בשומן ובכלל זה מחסור בוויטמינים K, A, E ו-D.
אבחון
ישנו מגוון רחב מאוד של בדיקות שיכולות לסייע בקביעת האבחנה. בין היתר ניתן באמצעות בדיקות דם לזהות חסר בוויטמינים מסיסים בשומן והפרעות בתפקוד הכבד. בנוסף ניתן לזהות לא מעט סימנים כבר בבדיקה הגופנית שיש בהם כדי להעיד על תסמיני המחלה. בין היתר מדובר על זיהוי תווי הפנים האופייניים לחולים, הגדלה של הכבד, אוושה לבבית, צהבת, סימני גרד בעור ועוד.
טיפול בתסמונת אלג'יל
הטיפול בחולים הסובלים מתסמונת אלג'יל משתנה בהתאם לתסמינים שבהם התסמונת באה לידי ביטוי, שכן מדובר בטיפול תומך בלבד. כך לדוגמה אם המטופל סובל ממחסור בוויטמינים מסיסים בשומן, ניתן לספק לו ויטמינים באופן מלאכותי, על מנת לפצות על המחסור שנוצר בעקבות בעיות הספיגה.
כמו כן ישנן תרופות שונות כמו כולסטירמין וריפמפיצין, המשמשות לטיפול במקרים של גרד קשה, הניתנות לחולים רבים עם תסמונת אלג'יל. במקרים מסוימים המטופל יהיה זקוק להשתלת כבד ולמעשה מקרה של השתלת אונת כבד בילדה הסובלת מתסמונת אלג'יל, עלה לכותרות בישראל בשנת 2013: הניתוח בוצע בבית החולים שניידר והתורמת, הייתה אימה של הילדה, שהייתה בזמן הניתוח בכיתה א'.