מדענים מדווחים על בדיקה חדשה שיכולה לחזות אלו חולי סרטן הערמונית נמצאים בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות אגרסיבית של הסרטן, והאם הם נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לכישלון הטיפול. בדיקה זו דוחה בוועידה האירופאית לאורולוגיה בלונדון, ופורסמה בכתב העת Journal of the National Cancer Institute.
המדענים קובעים שהבדיקה עשויה לאפשר לגברים הבנה טובה יותר לגבי ההתמודדות עם הסיכון לסרטן הערמונית, הנחשב לסרטן הנפוץ ביותר בקרב גברים, למרות שלא תמיד הוא קטלני.
חשיבות ההתייחסות לרמת התוקפנות של הגן האחראי לסרטן הערמונית
המחקר הבינלאומי החדש גילה את הבסיס לבדיקת דם פשוטה, אשר עשויה לחזות האם אדם חשוף לסרטן ערמונית בשלב אגרסיבי. בשנים האחרונות התבצע מחקר מקיף לגבי הגנטיקה של סרטן הערמונית, עם זיהוי למעלה ממאה מוטציות, אך רובם אותרו בקרב מספר קטן של גברים בלבד. לאחרונה התבצעה התמקדות מיוחדת על גן "קאליקרין", אזור כרומוזום 19.
מהלך המחקר
חוקרים מקנדה וממכון אונטריו לחקר הסרטן, חיפשו באופן אינטנסיבי כל אחת מהמוטציות הקטנות העוברות בתורשה באזור קאליקרין, בקרב קבוצה גדולה של 1,858 גברים עם סרטן הערמונית בשלב אגרסיבי. הגברים הגיעו משלוש קבוצות בשוויץ, קנדה וארצות הברית, והמדענים הצליחו להראות כי משתנים של הגן קאליקרין 6, נקשרו עם סרטן ערמונית אגרסיבי יותר.
החידוש: ניבוי כישלון הטיפול
לדברי החוקרים, הם מצאו שבקרב גברים עם סרטן הערמונית, שטופלו בניתוחים או בקרינה, המוטציות שאותרו היו תורשתיות, והם נמצאו עם סיכויים גבוהים פי שלושה לכישלון הטיפול, כלומר, גברים שאצלם אותר הגן הפרטני, נמצאים בסיכון גבוה פי שלושה לחזרת הסרטן לאחר הטיפול, בהשוואה לגברים עם סרטן הערמונית ללא הגן.
ההתייחסות לממצאי המחקר
כדי להבין את השלכות ממצאי המחקר לגבי התמודדות גברים עם סרטן הערמונית, יש להבין תחילה שזוהי בדיקה חדשה שעדיין נמצאת תחת הגדרת מחקר, ואינה זמינה, עד שלא תאושר באמצעות מחקרים נוספים.
בדיקות משופרות לסרטן הערמונית
המחקר מאפשר אף להתחיל לבחון שיטות הקרנה טובות יותר לגברים הנמצאים בסיכון, למשל, גברים עם היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית. בדיקה זו תוכל לאפשר בדיקות הקרנה אינטליגנטיות יותר לסרטן. בהנהלת המכון לחקר הסרטן בלונדון נקבע, בעקבות המחקר, שחשוב ביותר לנסות לזהות סמני מחלה אגרסיבית בקרב חולי סרטן הערמונית, שכן אלו יסייעו בהתמקדות בטיפולים שעתידים להפיק תועלת.
הגנטיקה משמעותית יותר ויותר לקביעת מסלול ההתמודדות, ותוצאות בדיקה זו חשובות לאיתור משתנים גנטיים אשר עשויים להיות חלק מבדיקות שגרתיות לסרטן הערמונית, בשנים הקרובות. עוד על סרטן הערמונית