טרנסלוקציה – התקה כרומוזומלית

טרנסלוקציה או התקה כרומוזומלית היא מצב שבו מידע גנטי הממוקם על כרומוזום מסוים, מוחלף במקטע גנטי הממוקם על כרומוזום אחר (הכוונה היא לכרומוזומים שונים, שאינם הומולוגיים).

למעשה, מדובר על סוג של מוטציה, הנחשבת להפרעה הכרומוזומלית הנפוצה ביותר בבני אדם (לפי העדויות המחקריות העדכניות ביותר שיש בידינו כיום, נראה כי אחד מכל 600 בני אדם נושא טרנסלוקציה אחת לפחות).

אם הטרנסלוקציה לא גרמה לשינוי בכמות החומר הגנטי והכמות נשארת זהה, הטרנסלוקציה נקראת טרנסלוקציה מאוזנת. אם כמות החומר הגנטי קטנה או גדלה כתוצאה מההחלפה, נוצר מצב הנקרא טרנסלוקציה לא מאוזנת. חלק ניכר מהטרנסלוקציות מתרחשות באופן ספונטני, אך אדם הנושא טרנסלוקציה, לרבות כזו שהתרחשה באופן אקראי, יכול להעביר את המוטציה לצאצאים שלו.

טרנסלוקציה רוברטסונית

טרנסלוקציה רוברטסונית יכולה להתרחש אך ורק בכרומוזומים בעלי זרוע אחת ארוכה מאוד וזרוע אחת קצרה מאוד, כלומר אך ורק בכרומוזומים 22, 21, 14, 13 ו- 15. מצב זה מתרחש כאשר אחד מהכרומוזומים הנ"ל נקשר לכרומוזום אחר בקבוצה זו וכתוצאה מכך נוצר כרומוזום חדש שמכיל את החומר הגנטי של שניהם. בעקבות זאת, סך הכול ניתן יהיה למצוא בבדיקת קריוטיפ ארבעים וחמישה כרומוזומים במקום ארבעים ושישה.

ברוב המקרים בהם מתרחשת טרנסלוקציה רוברטסונית החיבור של הזרועות הארוכות בא על חשבון הזרועות הקצרות, אך מצב זה לא נחשב למסוכן בדרך כלל שכן המידע הממוקם על הזרועות הקצרות נמצא גם באזורים אחרים בגנום כך שהנשא של המוטציה לא יסבול ממחסור במידע גנטי חשוב. עם זאת, קיימת אפשרות מסוימת שמצב זה יוביל להשפעות שליליות על הצאצא, שכן במקרים מסוימים הצאצא עלול לשאת שלושה עותקים של כרומוזום מסוים.

מצב זה נוצר כאשר אדם יורש שני עותקים של כרומוזום מסוים מהוריו כשאחד מהם מכיל מידע גנטי עודף. כך לדוגמה אדם שירש מהורה אחד כרומוזום המכיל את המידע הגנטי של כרומוזום 21 בשילוב עם המידע הגנטי של כרומוזום 14 ובנוסף עותק אחד של כרומוזום 21 מאותו הורה, נמצא בסיכון גבוה מאוד לסבול מטריזומיה 21 (תסמונת דאון), שכן בנוסף לשני העותקים של כרומוזום 21 שירש מהורה אחד, יקבל גם עותק נוסף של הכרומוזום מההורה השני.

מצב זה יכול להימנע אם יקבל את כל העותקים של הכרומוזום מהורה אחד (דיסומיה), אך גם מצב זה מוביל לבעיות בריאותיות מגוונות.

טרנסלוקציה הדדית

טרנסלוקציה הדדית היא מצב שבו התרחש שחלוף של מקטעים מסוימים בין שני כרומוזומים שונים. מצב זה מתרחש בשכיחות של 1:600-900 בני אדם באוכלוסייה הכללית ואם הוא מערב גנים חשובים או גורם לחיתוך של גנים חשובים, ייתכן מאוד כי ישפיע על בריאות הנשא של המוטציה באופן שלילי. טרנסלוקציה הדדית בדרך כלל מתרחשת באופן אקראי וזאת בניגוד לטרנסלוקציה רוברטסונית, המועברת בדרך כלל בתורשה.

החשיבות של אבחון טרנסלוקציה

אדם הנושא טרנסלוקציה מאוזנת יכול להביא לעולם צאצא הסובל מטרנסלוקציה לא מאוזנת. כך לדוגמה אישה או גבר הנושאים טרנסלוקציה מאוזנת, נמצאים בסיכון של עשרה אחוז להביא לעולם תינוק הסובל מפגם כרומוזומלי שאפשר לאתר באמצעות בדיקת מי שפיר ובנוסף טרנסלוקציה מאוזנת מגדילה את הסיכוי להפלות חוזרות. לאור זאת, אבחון של טרנסלוקציה מאוזנת באחד מבני הזוג מהווה התוויה לביצוע אבחון גנטי לפני השרשה.

כיצד מאבחנים טרנסלוקציה בעובר?

טרנסלוקציה ניתן לאבחן בעובר באמצעות בדיקת מי שפיר. כאשר מצב זה מאובחן, ללא עדות לטרנסלוקציה באחד ההורים, הסיכון לפיגור שכלי ובעיות רפואיות שונות עומד על שבעה עד תשעה אחוזים. חלק ניכר מהבעיות הרפואיות ניתנות לזיהוי בבדיקת אולטרסאונד כך שאם לא מתגלים ממצאים חשודים בסקירת מערכות, הרי שהסיכוי לבעיות אחרות נמוך יחסית.

במחקרים שבדקו תינוקות שסבלו מפיגור שכלי ללא מומים אנטומיים על רקע טרנסלוקציה, נמצא כי היעדר עדות למומים אנטומיים בבדיקת סקירת מערכות משאירה את העובר הנושא טרנסלוקציה עם סיכון של שלושה עד ארבעה אחוז לסבול מפיגור שכלי, כלומר פי 2 בהשוואה לעובר ללא טרנסלוקציה.

על מנת לוודא כי העובר לא סובל מעודף או חסר של גנים, ניתן לבצע כיום את בדיקת הצ'יפ הגנטי ואם גם בבדיקה זו לא נמצאים ממצאים חשודים, הרי שהסיכוי צנוח לאחוז אחד בלבד.

דילוג לתוכן