תסמונת ג'ייקובסן היא תסמונת גנטית שנגרמת כתוצאה מחסר במקטע מזערי בכרומוזום 11. התסמונת נקראת על שם פטרה ג'ייקובסן, רופאה דנית שתיארה את התסמונת לראשונה בשנת 1973. רוב הלוקים בתסמונת ג'ייקובסן סובלים מחסר של חמישה מיליון עד שישה עשר מיליון בסיסים המרכיבים בין מאה שבעים ליותר משלוש מאות וארבעים גנים שונים.
מה הם התסמינים של תסמונת ג'ייקובסן?
רוב הלוקים בתסמונת ג'ייקובסן סובלים מעיכוב בהתפתחות המוטורית (המעבר משכיבה לישיבה, מישיבה לעמידה ומעמידה להליכה לדוגמה) וברכישת השפה וכן רוב הלוקים בתסמונת סובלים מליקויים קוגניטיביים וקשיי למידה בדרגות שונות.
מעבר לתסמינים המנטליים וההתנהגותיים התסמונת באה לידי ביטוי בתווי פנים אופייניים כמו לדוגמה מיקום נמוך מהרגיל של האוזניים, אוזניים קטנות מהרגיל, מפתח עיניים רחב, עפעפיים נפולים, קפלי עור המכסים את הפינות הפנימיות של העיניים, גשר אף רחב, נטייה של קצות השפתיים כלפי מטה, שפה עליונה דקיקה, לסת תחתונה קטנה מהרגיל ועוד.
כיצד עוברת התסמונת בתורשה?
רוב הלוקים בתסמונת ג'ייקובסן לא ירשו את ההפרעה הגנטית מהוריהם, שכן בדרך כלל המוטציה מתרחשת באופן אקראי במהלך ההיווצרות של תא הזרע או תא הביצית או סמוך מאוד להפריה. לרוב הלוקים בתסמונת אין היסטוריה משפחתית של תסמונת ג'ייקובסן, אך באפשרותם להעביר את ההפרעה הלאה לצאצאים שלהם. רק חמישה עד עשרה אחוז מהלוקים בתסמונת ירשו את ההפרעה מאחד ההורים.
האם ניתן לאבחן את התסמונת במהלך ההריון?
מאחר ומדובר בתסמונת נדירה מאוד, הרי שלא נהוג לבצע בדיקות ספציפיות לאבחון התסמונת בעובר. עם זאת, בהחלט ניתן למצוא במקרים רבים תסמינים שיש בהם כדי להעיד על קיום התסמונת במהלך ההריון כמו לדוגמה מומים בכליות, מומים לבביים ועוד. במשפחות בהן ישנו סיכוי גבוה להולדת צאצא הסובל מתסמונת ג'ייקובסן, ניתן לבצע בדיקת גנטית כמו לדוגמה בדיקת FISH לאבחון החסר הספציפי בכרומוזום 11 בעובר במהלך ההריון.
מה היא תוחלת החיים של הלוקים בתסמונת ג'ייקובסן?