תסמונת ברוגדה היא מחלה גנטית שבאה לידי ביטוי בלקות מסוימת בתאים שמרכיבים את תעלות יוני הנתרן בשריר הלב.
המחלה לפיכך מעמידה את החולים בסיכון להפרעות קצב, להתעלפויות, אובדן הכרה פתאומי ואף מגדילה את הסיכון למוות כתוצאה מפרפור חדרים.
מה היא השכיחות של המחלה?
ככל הנראה, השכיחות של המחלה גבוהה בעיקר במדינות מזרח אסיה כשבמדינת לאוס למשל השכיחות של מוות פתאומי מתרחש בשכיחות של 1:1000 תושבים מדי שנה ואילו מוות פתאומי ביפן מתרחש בשכיחות של 30 תושבים לכל מאה אלף תושבים מדי שנה. ככל הנראה חלק ניכר מהמקרים האלה מתרחש על רקע של תסמונת ברוגדה.
מה הם התסמינים של המחלה?
התסמינים של המחלה באים לידי ביטוי בתמונת א.ק.ג אופיינית שמובילה להתעלפות שמתרחשת באופן פתאומי, לדום לב, פרפור חדרים או מוות פתאומי שיכול להתרחש גם במהלך השינה.
תיאור המוטציה
נכון להיום נראה כי רק עשרים עד שלושים אחוז מהחולים בתסמונת ברוגדה סובלים ממוטציה גנטית בגן שמקודד ליצירת תעלות הנתרן בתאי שריר הלב. הגן הפגום נקרא SCNA5 ובמהלך שנות המחקר של המחלה הצליחו לזהות לא פחות ממאה ושישים מוטציות שונות שיכולות להתרחש בגן הזה.
האם ניתן לבצע בדיקות גנטיות לאבחון המחלה בעובר?
מאחר והמחלה נדירה מאוד בקרב האוכלוסייה בישראל ומאחר וקיימות מוטציות רבות שמצריכות בדיקות רבות ולמעשה גם אי מציאת המוטציה אין בה כדי להעיד על כך שהתינוק שייצא לאוויר העולם לא יסבול מהמחלה כיום לא נהוג לבצע בדיקות גנטיות לאבחון המחלה במהלך החיים העובריים.
עם זאת, במידה ואחד מבני המשפחה אובחן כלוקה בתסמונת ניתן לאבחן בו את המוטציה הגנטית במידה והמוטציה ידועה ולאחר מכן להמשיך ולבדוק את בני המשפחה האחרים בבדיקת תאחיזה גנטית על מנת לשלול או לאשר את קיום המוטציה שממנה סובל בן המשפחה החולה.