תסמונות של גדילת יתר הן תסמונות הבאות לידי ביטוי בגדילה כללית או בגדילה של איברי גוף ספציפיים מעל שתי סטיות תקן לגיל. הקבוצה שכוללת את התסמונות השונות הבאות לידי ביטוי בגדילת יתר מגוונות ביותר הן מבחינת הגנים המעורבים בתסמונת והן מבחינת המעורבות של מערכות הגוף השונות. עם ההתקדמות מרחיקת הלכת בתחום הגנטיקה כיום ניתנת האפשרות לאבחן תסמונות שונות כאשר ישנו חשד קליני מסוים.
מה הם הגורמים לתסמונות גדילת יתר?
הגדילה לגובה נחשבת לתהליך מורכב ביותר, שכן היא מושפעת מגורמים רבים ומגוונים כמו גורמים תזונתיים, גורמים סביבתיים, גורמים הורמונליים וגורמים גנטיים. ברוב המקרים בעיות בגורמים השונים מובילות דווקא להאטת הגדילה ולקומה נמוכה ונדיר ביותר ששינויים באחד או יותר מהגורמים יגרמו לגדילה מואצת.
יש לציין כי לא בכל מקרה ומקרה האבחון המולקולרי ברמת הגן מספק כלים נוחים לסיווג. כך לדוגמה ישנן מוטציות בגן הנקרא FGFR3 (ראשי התיבות של Fibroblast Growth Factor Receptor 3) הגורמות לסוגים מסוימים של גמדות כמו Hypochondroplasia או Achondroplasia ולעומת זאת ישנן מוטציות בגן זה שגורמות לתסמונת גדילת יתר הנקראת CATSHL (ראשי התיבות של Camptodactyly, Tall, Stature, and Hearing Loss).
מה הם התסמינים של תסמונות גדילת יתר?
התסמונות השונות בקבוצה זו באות לידי ביטוי בתסמינים שונים. להלן כמה מהתסמינים המאפיינים חלק מהתסמונות:
- תסמונת על שם סוטוס – קומה גבוהה ו/או הקף ראש גבוה מעל שתי סטיות תקן למין ולגיל וגיל עצמות מתקדם (אך ברוב המקרים הקומה הסופית תהיה בטווח התקין). בנוסף, סובלים הלוקים בתסמונת זו מאפילפסיה, בעיות התנהגות, עקמת, מומים במערכת המין והשתן, מומים לבביים ומראה פנים אופייני הכולל בין היתר מפתח עיניים בנטייה כלפי מטה, מצח גבוה ורחב, מרחק גדול בין העיניים וסנטר בולט.
- תסמונת על שם וויבר – גדילת יתר המתחילה בהריון וממשיכה לאחר הלידה, תווי פנים אופייניים המזכירים את תווי הפנים של הלוקים בתסמונת סוטוס (ללא הסנטר הבולט), בקע טבורי, קול צרוד ונמוך, גיל עצמות מתקדם, תנועתיות לא מלאה במפרקים ועוד.
- תסמונת על שם בקווית-ויידמן – עובר גדול לגיל הריון, לשון גדולה, כבד וטחול מוגדלים וסיכון מוגבר לגידולים סרטניים. בנוסף, שכיחים בלוקים בתסמונת זו גם אנומליות בכליה, הגדלה של הלב, פגות, היפוגליקמיה לאחר הלידה ועוד.
- תסמונת מרפן – מראה פנים אופייני הכולל היפופלזיה של עצמות הלחיים, מבנה פנים מוארך, סנטר נסוג וארובות עיניים בעלות זווית חיצונית כלפי מעלה, עיוות של בית החזה, עקמת, בעיות עיניים שונות כמו השטחה של הקרנית, הגבלה בטווח התנועה של המפרקים ועוד.
בדיקות גנטיות לאבחון נשאות לתסמונות
יש לציין כי ישנן תסמונות גדילת יתר המאובחנות בהסתמך על מדדים קליניים בלבד, שכן המנגנון הגנטי שלהן עדיין לא ברור לחלוטין.
בדרך כלל, הגורם לגדילת יתר במהלך ההריון הוא סוכרת הריון כשתסמונת גדילת יתר היא גורם נדיר מאוד לבעיה זו.