בדיקת החלבון העוברי הוא שם עממי לבדיקת סקר בשליש הראשון של ההיריון, המוכנה בעגה הרפואית "חלבון עוברי", בגלל אחד המרכיבים של בדיקה זו. בבדיקה נסקרים שלושה חומרים שונים בדם, ורמתם יכולה לרמז על נוכחות של מומים שונים בעובר.
למי מומלץ להיבדק?
כיצד מתבצעת הבדיקה?
המועד המועדף לביצוע הבדיקה הוא בין השבועות 15 ל – 22 בהריון. חריגה ממועד מומלץ זה יכולה להשפיע על אמינותה של הבדיקה. הבדיקה נערכת כמו כל בדיקת דם רגילה ושגרתית, וכרוכה בדקירה אחת בלבד לשם נטילת דגימת דם. בדרך כלל לא ניתן לבצע את הבדיקה במוקדים הרגילים של קופות החולים, אלא במרפאות ייעודיות. דגימת הדם נשלחת למעבדה לאנליזה וקבלת תוצאות.
כל בדיקה תורמת פן אחר לתוצאה הסופית, ויכולה להעיד על קיומן של מחלות שונות. כיום, במקומות רבים מקובל להוסיף מרכיב נוסף לבדיקה – ההורמון אינהבין (inhabin). במקרה כזה מכונה הבדיקה "התבחין המרובע", ושיעור הדיוק שלה באיתור תסמונת דאון גבוה יותר.
אילו מחלות ניתן לגלות בתבחין המשולש?
* הפרעות כרומוזומליות שונות, בעיקר תסמונת דאון (טריזומיה של כרומוזום 21), ההפרעה הכרומוזומלית הנפוצה ביותר, טריזומיה 18 וטריזומיה 13
* מומים פתוחים של מערכת העצבים – כמו ספינה ביפידה
* מומים פתוחים של קיר הבטן (גסטרוכיאזיס, אומפלוצלה) – מומים שבהם מערכת העיכול לא חזרה בשלמותה לגוף העובר, וחלק ממנה נותר מחוץ לגוף
הריון של תאומים או שלישיה יכול להביא לתוצאות בלתי תקינות בתבחין המשולש – ויש לדעת זאת ולהתייחס לבדיקה בהתאם, במקרה שאכן התגלה שמדובר בהריון מרובה עוברים. את רמת החלבון העוברי נהוג למדוד ב – MOM – Multiple of Median : תוצאות הבדיקה ככפולה של התוצאה החציונית באוכלוסייה. בדרך כלל, תוצאה הגבוהה מ – 2.5 MOM דורשת בירור נוסף.
פרשנות של התבחין המשולש
- חלבון עוברי נמוך עם HCG גבוה נקשר לתסמונת דאון
- חלבון עוברי נמוך עם HCG נמוך מופיע בטריזומיה 18
- חלבון עוברי גבוה קשור למומים פתוחים של מערכת העצבים או של קיר הבטן
בדיקות משלימות והמשך בירור
המשך הבירור לאחר בדיקת תבחין משולש בלתי תקינה כולל בדרך כלל השלמה של בדיקות הסקר – ובייחוד סקירת מערכות ודיקור מי שפיר.
דיקור מי שפיר משמש להשלמת התמונה הגנטית – הדיקור מזהה הפרעות כרומוזומליות וגנטיות בעובר.