סך הכול ישנן כשמונים מחלות אוטואימוניות המוכרות כיום לחוקרים בתחום. המחלות האוטואימוניות באות לידי ביטוי בכך שתאי מערכת החיסון תוקפים באופן לא מותאם את רקמות ותאי הגוף עצמם משום שהם מזהים את הרקמות ואת התאים בתור פולש זר שיש להילחם בו.
עם זאת, בניגוד למחלות תורשתיות אחרות שבהן קיימת סבירות ידועה מראש לכך שהמחלה תעבור לצאצא, הרי שבכל הנוגע למחלות אוטואימוניות, המרכיב הגנטי הוא רק מרכיב אחד מתוך מכלול מורכב של מרכיבים ולכן גם אם ההורה יעביר לצאצא שלו את הנטייה לחלות במחלה הרי שלא בטוח כי אכן תתפרץ בו.
האם קיים קשר?
באופן דומה, לאדם שאחיו סובל ממחלה אוטואימונית דומה שנמנית אף היא על משפחת מחלות המעי הדלקתיות שנקראת קוליטיס כיבית, נמצא בסיכון גבוה פי עשר עד עשרים לסבול מהמחלה בעצמו בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.
מה הם הגורמים למחלות אוטואימוניות?
כפי שניתן להבין מהמידע שהבאנו לעיל, הרי שבמידה והגורם הגנטי היה הגורם היחיד במשוואה, הרי שלכל תאום זהה שהיה סובל מקרוהן או מחלה אוטואימונית אחרת, היה אח שסובל מאותה המחלה בהתאם.
לפיכך, המחלות האוטואימוניות נקראות מחלות מולט פקטוריאליות, מחלות שעל מנת שתתפרצנה צריכים להתקיים כמה תנאים במקביל. נכון להיום החוקרים בתחום עדיין לא הצליחו לשים את האצבע על הגורמים המדויקים או על שילוב הגורמים המדויקים שיכולים לנבא את התפרצות המחלות, אך ישנם כמה גורמים מרכזיים חשודים להלן:
- חשיפה לפתוגן – בחלק מהמחלות האוטואימוניות, המערכת החיסונית נחשפה לגורם פתוגני מסוים, נצרה את הזיכרון שלו ובשלב מאוחר יותר זיהתה את תאי הגוף בתור הגורם הפתוגני בטעות.
- תזונה – העלייה בשכיחות של מחלות אלו בעשרות השנים האחרונות קשורה ככל הנראה בין היתר לשינויים בהרגלי התזונה של האוכלוסייה המערבית.
- מתח נפשי.
- תרופות – נראה כי ישנו קשר בין חשיפה לתרופות או חומרים כימיים מסוימים לבין הסיכוי לסבול ממחלה אוטואימונית.
האם ניתן לעשות בדיקות גנטיות על מנת לגלות מחלות אוטואימוניות מראש?